Browse By

Undgå at din computer bliver hackernes næste offer

Jeg vil vove den påstand, at der ikke er noget som er 100% sikkert. Med nok tid og med nok ressourcer vil det altid kunne lykkes en hacker at inficere din maskine. Heldigvis er de fleste typer angreb af en mere automatiseret type, hvilket kan gøre dig uinteressant hvis du har gjort nogle basale ting for et beskytte dig. Det er nemmere for hackeren at vælge et andet offer end at bruge for meget tid på omgå dine sikkerhedsforanstaltninger.

Mange af tingene har man hørt før og med god grund. Det allervigtigste er dog at bruge sin sunde fornuft og altid være en lille smule mistroisk. Som man siger, hvis noget lyder for godt til at være sandt, så plejer det også at være det. Hackere vil gøre alt for at få dig til at give dem sine oplysninger, eller at hente et program som kan inficere din maskine. Det er alt fra trusler, til at udgive sig for at være bekendte som har brug for hjælp. Hvis du er i tvivl om hvorvidt den mail du har modtaget, er fra din bekendte, så ring og få en bekræftelse. Det er nemt for en hacker at få en email til at se ud som om at den kommer fra en anden email-adresse end den egentligt gør. Så tag ikke afsenderadressen for gode vare.

Ud over den sunde fornuft er der her nogle konkrete ting som du kan gøre for at minimere risikoen for at blive hacket.

lifebelt

Opdateringer

Sørg for at installere ALLE sikkerheds opdateringer til din pc. Hvis du bruger Windows så sæt den til automatisk at installere opdateringer så snart de bliver tilgængelige. Ud over operativsystemet er det vigtigt at andre programmer du gør brug af også holdes opdateret. Dette gælder ikke mindst browsere (Chrome, Firefox osv.) samt de tilføjelses programmer som benyttes såsom Java, Adobe og Flash.
Der findes programmer som kan scanne maskinen for forældet software, så du slipper for at holde øje med det manuelt. Et af disse produkter er Heimdal som har en gratis udgave til privatbrugere.

Antivirus

Stol ikke på at dit antivirusprogram beskytter dig ordentligt. Selv antivirusproducenterne er ude at sige at de ikke beskytter dig ordentligt. I denne artikel fortæller direktøren for Symantec antivirus at de traditionelle antivirus produkter kun fanger omkring 45% af alle angreb.
Dette betyder dog ikke at du ikke benytte antivirus på din pc. Men det er bare ikke nok længere kun at sætte sin lid til det.
Når der kommer en ny variant af noget malware eller en virus, går der typisk nogle dage før antivirus producenterne begynder at kende den. I dette tidsrum vil du være ubeskyttet og din pc vil være i fare, hvis du trykker på et ondsindet link, som indholder denne skadelige kode. Men efter nogle dage vil din antivirus givetvis fange den, indtil der kommer en ny udgave som er kodet på en anden måde. Så starter det forfra igen.
Hvis det er en mere målrettet hacker som ikke sender den skadelige kode ud til mange, men kun er interesseret i dig og din pc, kan koden laves på en sådan måde at ingen af antivirusproducenterne nogensinde vil opdage den. Så stol IKKE på din antivirus alene.
Der findes mange forskellige antivirusprogrammer. Der findes lige så mange tests af dem ude på nettet som kårer forskellige vindere. De har alle deres styrker og deres svagheder. Resultatet af testen kommer an på hvordan man har testet og hvad man har lagt vægt på. Personligt mener jeg ikke at det nødvendigvis er bedre at betale en mindre formue for et antivirusprogram. På min privat pc har jeg længe kørt med et af de gratis alternativer som AVG som jeg har været tilfreds med. Dermed ikke sagt at det er det bedste, men jeg føler bare ikke at jeg får nok for mine penge for de produkter jeg skal betale for, da jeg ved at de ikke nødvendigvis er mere sikre.

Hvis du af en eller anden årsag fravælger at have at antivirusprogram installeret, vil jeg anbefale et online alternativ såsom f-secure  som har et antivirus program du kan køre uden at skulle installere det. På den måde kan du holde øje med om der alligevel skulle være sneget sig noget ind på maskinen.

Spamfilter

Hvis du benytter en e-mailklient på din pc, så sørg for at have et fornuftigt spamfilter så du slipper for at skulle tage stilling til alverdens spammails. Hvis det er muligt så sørg også for at du ikke kan modtage eksekverbare filer (.exe, .bat, .cmd osv). Klik aldrig på links som du ikke kender i mails. Bare ved at besøge en af de sider som der bliver linket til kan du blive udsat for malware.

Lavprioritet bruger

De fleste af os kører med administrator rettigheder på maskinen, da det er sådan den bliver installeret. Jeg vil anbefale at oprette en bruger som kun har rollen “user” eller “bruger” og bruge den til dagligt. Den eneste forskel for dig som bruger er at du bliver bedt om et kodeord til administrator brugeren når du har for eksempel ar behov for at installere nye programmer. Ved at benytte en bruger med nedsatte rettigheder vil du blive bedt om at indtaste administrator passwordet, hvis der er ved at blive installeret noget på maskinen uden din viden.

Backup

Sørg for at tage backup jævnligt af dine vigtige ting såsom dokumenter og billeder. Der er flere typer malware kendt som ransomware som går efter at kryptere blandt andet alle dine billeder for derpå at give dig et krav om løsepenge for at låse dem op igen. Hvis du har en backup af din data (gerne på en seperat USB disk som ikke er sluttet til PCen) undgår du at komme ud for en masse ærgelser når du ikke længere har adgang til dine filer.

Skumle hjemmesider

En gang imellem sker det at man kan få begivet sig hen på nogle mindre legitimer sider ved at uheld. Hvis man har brug for at være på disse sider som man ikke helt stoler på, anbefales det at gøre det enten fra en virtuel maskine som kan slettes efterfølgende, eller fra en USB stick som maskinen kan bootes op fra. Hvis der er interesse for dette kan jeg skrive en guide til hvordan dette gøres.

Piratsoftware

Dem som benytter piratsoftware (dette er ikke en opfordring) er ekstra udsatte for at få noget snavs ned på maskinen. Mange programmer bliver ændret før de bliver lagt på diverse fildelingstjenester, således at de indholder en bagdør eller noget andet malware. De råd jeg kan give i den forbindelse er:

  • Check kommentarer for downloaded. Se om der nogle andre brugere som har opdaget noget mistænkeligt
  • Benyt private trackere. Offentlige trackere som thePirateBay indholder rigtigt meget af denne slags
  • Scan filerne med at antivirusprogram
  • Hent aldrig noget helt nyt. Der er stor chance for at det er en forfalskning og hvis der er noget skadeligt kode i, er det ikke sikker at antivirusen vil finde det de første par dage.

penguin-pirate

Del artiklen med andre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *