Browse By

Gem dig på nettet

Alt hvad du foretager dig på nettet, bliver sporet! 
Den computer du bruger til at gå på internettet med, har en IP-adresse, der er tildelt af din internetudbyder. Denne adresse er unik for dig i et givent tidsrum og internetudbyderen vil kunne slå op hvem, som har en bestemt IP-adresse på et givent tidspunkt.

Når du bevæger dig rundt på nettet, bliver din IP-adresse samlet sammen af de hjemmesider du besøger. Nogle hjemmesider sender oplysningerne om din færden videre til andre hjemmesider. Dette gøres typisk for at lave statistik over brugernes færden på en hjemmeside, eller i forbindelse med de reklamer som bliver vist på siden. Dette er også grunden til, at du efter at have kigget på en bestemt vare på en hjemmeside, bliver præsenteret for reklamer, som omhandler samme typer varer på andre hjemmesider. Siden som du besøgte først, har fortalt reklameleverandøren, at du har haft denne interesse. Når du så herefter besøger andre sider som benytter samme reklameleverandør, målretter de reklamerne med de oplysningerhar om dig. Dette medfører så også, at der er private firmaer, der ligger inde med data, som med stor nøjagtighed kan kortlægge din færden på nettet. Denne data kan blive solgt videre til firmaer som beskæftiger sig med Big Data. Big Data er en kæmpe samling data omhandlende brugeres besøgsmønstre og interesser, hvor der kan udføres analyser og udregnes statistiker, som blandt andet kan bruges i forbindelse med marketing kampagner.
Hvis man ikke bryder sig om at der er private firmaer, som på den måde kan udarbejde en ret præcis profil af dig på nettet, er der nogle ting man kan gøre for at blive anonym.

Incognito mode

De fleste browsere idag har en funktion som hedder Incognito mode eller Private mode. Denne funktion beskytter dig ikke imod at hjemmesiderne kan se din rigtige IP-adresse, men de cookies som bliver benyttet af siderne til at spore dig på tværs af siderne, bliver blokeret.
Incognito mode har også nogle andre fordele som er værd at bemærke. Hvis du låner en andens computer og skal på for eksempel facebook, kan du benytte incognito mode til at til at logge på med. Det gør at du ikke behøver at logge eventuelle andre brugere af deres facebook konto, da de kan være aktive sideløbende. Når du lukker fanen er du også sikker på at den ikke gemmer dine oplysninger så der ikke er andre som kan få adgang til din konto.
En bonus ting er, at historiken ikke bliver gemt på computeren efterfølgende. Så hvis der er besøgt nogle hjemmesider af de mere lyssky karakterer, fremgår de ikke nogle steder lokalt på maskinen.

anonym

Web proxy

En proxy er en forbindelse til en anden maskine, som du får til at besøge en side for dig. En proxy kan betragtes som en mellemmand, som udfører handlinger på dine vegne.  På den måde kan den side du besøger ikke se din IP-adresse, men derimod den IP-adresse som proxyserveren har. Din IP-adresse forbliver derfor anonym for hjemmesiden du besøger og kan derfor ikke samle eller videregive informationer, som kan knytte dit besøg til din profil.

Der findes flere hjemmesider du kan benytte som webproxy. På disse sider indtaster du adressen på den hjemmeside, du vil besøge anonymt.

Et eksempel er https://www.hidemyass.com/proxy

Her kan du angive hvor den IP-adresse du vil benytte kommer fra i verden. Dette kan være nyttigt for at tilgå hjemmesider, som kun er tilgængelige fra specielle lande. Der findes også skoler og arbejdspladser, der har lukket for adgangen til forskellige hjemmesider. En web-proxy kan bruges i denne forbindelse til at omgå denne blokering.

Jeg vil dog ikke anbefale at denne slags sider benyttes til personlige ting hvor man skal logge på. Disse webproxyer har mulighed for at få fat i de kodeord du benytter.

VPN

VPN (Virtual Private Network) fungerer på samme måde som en proxyserver der er beskrevet ovenfor. Forskellen er at der bliver oprettet en krypteret forbindelse til at andet netværk fra din maskine. Dette betyder at der kan benyttes andet end browseren såsom klienter til at hente filer med. VPN er en metode, der er meget udbredt hos folk, som henter ulovlige ting på nettet. Ved et benytte VPN kan din rigtige IP-adresse ikke spores på de hjemmesider du besøger. Her vil du få en IP-adresse som tilhører VPN udbyderne og det vil derfor ikke være muligt for hjemmesiden at indsamle data so kan bindes op til dig som person.

Der findes mange VPN udbydere som man kan benytte og til forskellige priser. VPN kræver at netværksindstillingerne ændres på din maskine. Der findes guides hos på de forskellige VPN udbyderes hjemmesider.
Vær opmærksom på at en VPN kan gøre din internet forbindelse langsommere, da alt først sendes til et andet netværk.

Tor

Tor (The Onion Router) er et projekt som sikre anonym adgang til hjemmesider da trafikken først bliver transporteret igennem en masse forkellige maskiner på netværket. Tor bliver ofte sat i forbindelse med The Dark Net eller internettes undergrund. Det er her der findes skjulte hjemmesider med ulovlige ting og køb og salg af ulovlige vare. Det er dog også her at det er muligt for for eksempel journalister og whistleblowers at udveksle oplysninger sikkert, da det ikke kan spores og afsenderen er anonym. Tor er opbygget op en sådan måde at man hele tiden skifter sin IP-adresse. Derfor kan de hjemmesider man besøger ikke samle oplysninger omkring dig som de kan samle sammen, da det ser uf til at du kommer for en ny forbindelse hver gang du besøger siden.
For at benytte Tor er det nødvendigt at hente en bestemt browser som hedder “Tor Browser” https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en. Når den er installeret er det muligt at besøge hjemmesider anonymt og besøge de specielle anonyme .onion adresser som findes på Tor netværket.

Da Tor er er stort og komplekst emne, vil jeg skrive en mere dybdegående artikel omkring det senere.

tor

Del artiklen med andre

2 thoughts on “Gem dig på nettet”

 1. Anne malling leth says:

  Hejsa.
  Jeg vil høre om det er rigtig at man alligevel kan finde ud af hvilke sider jeg har været på selv under inkognito fane. Noget med at teleselskabet, kan se ALLE sider det er besøgt fra en bestemt IP adr?

 2. Simpelt says:

  Hej Anne.
  Beklager der sene svar men du var af en eller anden grund røget i spamfilteret.

  Som udgangspunkt kan din internet udbyder se alle de sider du har besøgt, da din trafik bevæger sig igennem deres udstyr hvor det bliver logget. Dette sker også selvom du benytter inkognito.
  Hvis du vil undgå dette skal du forbinde dig til en VPN da internetudbyderen kun kan se at du forbinder dig til VPNen og ikke hvad du foretager dig imens du er forbundet. Herfra har VPN udbyderen så mulighed for at se hvilke sider du besøger, så løsningen afhænger af om du stoler mest på din internetudbyder eller VPN udbyderen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *